Raakalihan käsittely ja sulatus
Tältä sivulta löydät neuvoja pakasteiden käsittelyyn ja sulatukseen:
Hygienia lemmikkieläinten raakaruoan käsittelyssä
Pakastelihojen sulattaminen ja säilyttäminen
Sulatus- ja pilkkomisvinkkejä
Onko jauhelihassa verta?
UUSI! Miksi jauhelihoissa on nestettä?
Pakastetuotteiden kylmäketju Kennel-Rehulla
Hygienia lemmikkieläinten raakaruoan käsittelyssä
Lemmikkieläinten raakaruokaan ja raakaruokintaan liittyy suurempia mikrobiologisia riskejä kuin lämpökäsiteltyyn ruokaan. Kun siis käsittelet lemmikkisi raakoja raaka-aineita, muistathan nämä toimintaohjeet:
- Säilytä ja sulata raakaruoka pakkauksessaan ja selvästi erillään elintarvikkeista. Huolehdi, että sulamisnestettä ei pääse valumaan jääkaappiin tai keittiön pinnoille. Suosittelemme kannellista astiaa.
- Älä käytä raakaruoan käsittelyssä samoja välineitä ja astioita kuin ruoanlaitossa. Pöytäpinnat on hyvä pyyhkiä puhdistusaineella raakaruoan käsittelyn jälkeen.
- Pese astiat, välineet ja lemmikin ruokakuppi kuumalla vedellä ja pesuaineella käytön jälkeen. Pidä koiran ruokailupaikan ympäristö puhtaana (myös luunsyöntimatto).
- Älä koske raakaruokaan käsin. Pese aina kädet hyvin heti raa’an ruoan käsittelemisen jälkeen.
- Muista myös jälkihoito: kerää ulosteet hygieenisesti ja laita sekajäteastiaan. Ulosteet voivat levittää haitallisia mikrobeja myös maahan jätettynä.
- Vinkki! Hanki lemmikkien astioiden tiskaamista varten oma tiskiharja, jonka tunnistat ja erotat omasta tiskiharjastasi. Myös nimikoidut leikkuulauta, veitsi ja lusikka koiranruoan käsittelyyn voivat helpottaa päivittäisiä ruoankäsittelyrutiineja.
Lue Ruokaviraston ohje kokonaisuudessaan täältä.
Pakastelihojen sulattaminen ja säilyttäminen
Me varmistamme katkeamattoman kylmäketjun alusta loppuun: raaka-aineiden vastaanottamisesta valmistukseen, tuotteiden jäädyttämiseen, säilyttämiseen ja lopulta kuljettamiseen asiakkaille. Pidäthän huolta mahdollisimman lyhyestä kuljetusajasta noutopaikalta kotipakastimeen.
Säilytä jäiset pakastetuotteet aina vähintään -18 asteessa. Kerran kokonaan sulanutta tuotetta ei suositella uudestaan pakastettavaksi, mutta hienovarainen sulatus, esimerkiksi pilkkoessa tuotteita pienempiin osiin (lue lisää alta) on OK.
Ota ruokaa sulamaan kerralla vain tarpeen mukainen määrä. Sulatetut tuotteet säilyvät jääkaapissa tuotteesta riippuen noin 2-4 vuorokautta. Sulata tuotteet reunallisessa, kannellisessa astiassa erillään ihmisten elintarvikkeista.
Miten nopeasti pakasteet sulavat? Jäinen 500 g jauhelihapakkaus sulaa yön aikana jääkaapissa mukavan hyhmeiseksi, helpommin käsiteltäväksi palaksi. Huoneenlämmössä jauheliha sulaa työstettävään kuntoon 1-2 tunnissa, ja on täysin sulaa noin neljässä tunnissa. Tähän vaikuttaa tietenkin ympäröivä huonelämpötila, jopa vuodenaikakin; esimerkiksi kehotamme erityiseen tarkkaavaisuuteen sulattaessasi tuotteita kesähelteillä keittiön pöydällä. Suosittelemme sulattamaan tuotteet aina jääkaapissa.
Lämpötila vaikuttaa rakenteeseen ja tuoksuun. On hyvä huomioida , että jauhelihan rakenne voi olla hyvinkin erilainen jääkaappilämpöisenä (+6...8 C) kuin huonelämpötilassa (+20...23 C). Samaisen lihatuotten rakenne voi olla huoneenlämpöisenä hyvinkin löysä, mutta yön yli jääkaapissa levättyään se on kiinteä ja napakka. Samoin tapahtuu tuoksulle: tuotteiden tuoksu on voimakkaampi lämpöisenä kuin kylmänä (ajattelepa vaikka naudanmahaa).
Jos jauhelihapakkaus pitää saada sulatettua käyttöön nopeasti, voi vakuumipakatun pussin laittaa kuumaan vesihauteeseen sulamaan.
Muistathan pestä kädet ja työvälineet käsiteltyäsi raakaa lihaa.
Sulatus- ja pilkkomisvinkkejä
Maksa kerta-annospaloiksi:
Jauhettu maksa on tuote, jota yleensä tarvitaan vain pieni annos kerrallaan. Tuotantolinjastomme ei kuitenkaan mahdollista paloiksi tai pulliksi pakkaamista, vaan ainoastaan 500 g levyt repäisykulmallisessa pakkauksessa. Tässä kuitenkin kelpo vinkki maksan osittamiseen:
- Ota jauhettu maksa -paketti sulamaan huoneenlämpöön 15 minuutiksi. Tässä vaiheessa paketti ei ennätä vielä sulaa, mutta palaa pystyy käsittelemään. Irrota maksa muovikääreistään.
- Leikkaa kohmeisesta palasta terävällä veitsellä sopivan kokoisia annospaloja. Esimerkiksi noin 5 gramman painoiset palaset ovat kooltaan noin 2 x 2,5 x 1 cm - eli palasia, jotka mahtuvat mukavasti teelusikkaan.
- Laita palaset laakeaan astiaan ja jäädytä. Kun palat ovat jäässä, voit siirtää ne esimerkiksi pieneen pussiin ja rasiaan.
- Sulata tarpeen mukaan. Pienet maksapalat sulavat huoneenlämmössä todella nopeasti!
Iso, jäinen pakkaus pienemmäksi:
Broilerin siivet ja broilerin kaulat on pakattu yhteen, jäiseen pakettiin. Tässä yksi vinkki tuotteiden käsittelyyn: Jätä laatikko tekeytymään huoneen lämpöön noin puoleksi tunniksi. Tässä vaiheessa tuotteet eivät ennätä vielä sulaa, mutta niiden työstämistä hieman helpommin käsiteltäviin pakkauskokoihin pystyy hiljalleen aloittamaan. Siipiä ja kauloja saa irrotettua esimerkiksi talttamaista työkalua sekä kumivasaraa apuna käyttäen. Muista, että jäinen kimppu sulaa päältäpäin – myös pohjapuolelta, eli työstä jäistä pakkausta eri puolilta. Puhdistathan apuvälineet ennen ja jälkeen operaation, ja muista myös välillä vilkuttaa ihmetteleville naapureille! Pakkaa irronneet tuotteet sopivan kokoisiin pusseihin ja sulata tarpeen mukaan.
Rasvainen liha kerta-annospaloiksi:
Lihaisa rasva on myös tuote, jota toisinaan halutaan syöttää pienempiä määriä sopivan rasvalisän annostelussa. Rasvalisän annospaloihin pätee sama vinkki kuin maksan paloittelussa: Ota pakkaus sulamaan huoneenlämpöön enintään puoleksi tunniksi. Tässä vaiheessa rasva ei ennätä vielä sulaa, mutta kohmeisesta tuotteesta pystyy pilkkomaan terävällä veitsellä sopivamman kokoisia annospaloja. Pakasta ja sulata tarpeen mukaan. Muista hyvä hygienia.
Pötköjen, kuten kasvispötkön, siisti sulattaminen:
Monissa, etenkin pötkömallisissa jauhelihoissa sekä kasvissoseessa voi olla nestettä (kasvissoseessa sitä on aina runsaasti). Vinkki hallittuun sulattamiseen on tehdä jäiseen pötköön pieni viilto ja sulattaa pötkö reunallisessa astiassa. Esimerkiksi 500 g painoinen pötkö sujahtaa sulamaan tyhjään 1,5 litran pulloon. Tällä viiltotekniikalla estetään nestepitoisempien tuotteiden (joskus hallitsematon) purskahtaminen, kun sulatettu pötkö avataan käyttöön.
Siistimpi käsitellä jäisenä - mitään ei mene hukkaan!
Monen hienojakoiseksi jauhetun lihan koostumus sulatettuna on melko tähmäistä, ja muovikääreisiin jää helposti kiinni paljon käyttökelpoista raaka-ainetta. Monia tahmeampia tuotteita on huomattavasti helpompi ja siistimpi käsitellä jäisenä kuin sulaneena. Ota pakkaus huoneenlämpöön ihan hetkeksi, ja poista tuote muovikääreestään heti kun se siitä irtoaa. Tässä vaiheessa voit halutessasi pilkkoa tuotteen (esimeriksi maksan) ja pakastaa sopivan kokoisina annospaloina, tai jatkaa tuotteen sulattamista reunallisessa astiassa.
Onko jauhelihassa verta?
Mitä on jauhelihasta irtoava neste?
Otat jauhelihapaketin pakastimesta, sulatat sen ja kas - jauhelihapussin pohjalla on punaista nestettä. Onko jauhelihassa verta? Moni kuvittelee punertavan nesteen tosiaan olevan verta. Joskus kuulee mainittavan jopa väitteen siitä, että verta lisättäisiin jauhelihan joukkoon.
Voimme kertoa, että tämä ei pidä paikkaansa. Pakkauksista löytyvä neste on kudosnestettä, eli lihasnestettä. Kun lihaeläin teurastetaan, veri valutetaan pois. Jauhetun lihan mukana olevissa hiusverisuonissa ei siis ole enää verta kuin korkeintaan jäämien verran. Pakkauksessa oleva kudosneste on niin ollen lihassa ja sisäelimissä luontaisesti olevaa nestettä. Nisäkkäissähän on luonnostaan vettä noin 70 prosenttia, ja suurin osa niistä on varastoitunut lihaksiin, lihaksistoon ja elimiin.
Jos neste olisi verta, tai verta lisättäisiin tuotteisiin, olisi sulava neste aina verenpunaista. Kuitenkin, jauhelihoista sulava neste on aina lihansa väristä, eikö totta? Eikä punaista kuten veri. Sillä jauhelihasta irtoava neste on lihasnestettä.
"Jauheliha on niin veristä!"
Tämän väittämän kuulemme suhteellisen usein. Edellä olevan kohdan mukaisesti olemme jo oppineet, että kyseessä on kudosneste, ei veri.
Jauhelihoissa on lähtökohtaisesti enemmän nestettä kuin vaikkapa luuainesta tai runsaasti rasvaa sisältävissä tuotteissa. Nesteen määrään vaikuttavat paitsi lihan laji, mutta myös eräkohtaiset vaihtelut ja esimerkiksi teuraseläimen ikä ja nestetasapaino teurastushetkellä.
Kun paloiteltu liha jauhetaan, kudoksen rakenne hajoaa ja kudosnestettä irtoaa. Myös lihan pakastaminen ja sulattaminen rikkoo jauhelihan rakennetta entuudestaan, jolloin nestettä tuntuu olevan enemmän kuin ennen pakastamista. Sama ilmiö havaitaan esimerkiksi pakastetuissa marjoissa: pakkaseen menee ihanan kiinteitä mansikoita, mutta sulatettu mansikkarasia ui nesteessä. Kuulostaako tutulta?
Toinenkin ajattelemisen arvoinen huomio. Oletko miettinyt, että kaupassa myytävissä ihmisten jauhelihapaketeissa tätä kudosnestettä ei ole, että se olisi jotenkin kiinteämpää tavaraa? Oletko myös kiinnittänyt huomiota siihen, että hyvin monilla valmistajilla on nykyisellään lihapaketin pohjalla imukykyinen imupaperi? Voimme varmasti tehdä jonkinlaisen yhteenvedon näistä huomioista.
Miksi jauhelihassa on nestettä?
Saamme usein kysymyksiä siitä, miksi eri tuotteissamme on paljon nestettä (enemmän kuin edellisessä erässä / enemmän kuin kilpailijan vastaavassa tuotteessa / enemmän kuin jossain toisessa tuotteessa). Joskus kuulemme pohdintoja siitä, lisätäänkö vettä pakkauksiin tuomaan lisää painoa.
Voimme kertoa, että ei lisätä.
Nestepitoisuuteen vaikuttavat ko. erässä käytetyt raaka-aineet ja niiden keskinäinen suhde. Lihan pilkkominen ja jauhaminen, pakastus ja uudelleensulatus rikkovat lihan solurakennetta, jolloin kudosnestettä vapautuu.
Vaihtelu erien välillä
Lemmikkieläinrehumarkkina toimii sen varassa, mitä raaka-aineita tavarantoimittajalla on toimittaa. Tästä syystä myös eräkohtaista vaihtelua ilmenee tuotteissa yleensä aina. Raaka-aineiden keskinäiset suhteet saattavat vaihdella, jolloin myös nestepitoisuus vaihtelee eri erien välillä.
Temperointi
Osa raaka-aineista tulee meille tuoreena, ja osa valmiiksi pakastettuna. Pakastetut raaka-aineet temperoidaan, eli niiden lämpötilaa nostetaan hallitusti ja tarkoin valvotusti, jotta tuotteita pystyy ylipäätään käsittelemään, jauhamaan ja pakkaamaan. Temperointi on täysin normaali käytäntö ja toimintapa pakasteena saapuvien raaka-aineiden käsittelyssä, eikä kylmäketju katkea tässäkään tuotantovaiheessa. Hallittu ’sulattaminen’, uudelleen jäädyttäminen ja sen jälkeen taas sulattaminen kotona vaikuttavat myös kudosnesteen vapautumiseen.
Jauhelihan nestepitoisuus
Lihassa on luontaisasti aina nestettä. On täysin tavallista, että jauhelihan nestepitoisuus voi olla jopa 70 %, eli sitä on tuoreessa lihassa ihan runsaasti. Eri tuotteiden koostumukseen vaikuttavat tietenkin käytetyt raaka-aineet: Jauhelihassa on enemmän nestettä kuin rasvaisessa lihassa tai luuainesta sisältävässä lihassa.
Esimerkkinä: Kamaraa, eli toisin sanoen sian nahkaa, lisätään lemmikkieläinten jauhelihoihin. Se tekeekin jauhelihan koostumuksesta toki tiiviimpää ja väriltäkin vaaleampaa. Samalla on kuitenkin hyvä huomata, että ravitsemuksellisesti kamara ei välttämättä ole parhain mahdollinen raaka-aine.
Kennel-Rehun valmistamassa sika-nautajauhelihassa (5 ja 10 kg:n laatikoissa) on kamaraa laitettu mukaan ainoastaan vähän – asiakkaiden toiveesta, juurikin koostumusta kiinteyttämään. Mutta ravitsemuksellisesti on mielestämme parempaa mitä vähemmän kamaraa on, ja sitä haluamme tarjota lemmikeille. Silloin myös valitettavasti tuotteen nestepitoisuus hieman nousee.
Palalihojen nestepitoisuus
Myös palalihat sisältävät nestettä. Aina, kun lihaa pilkotaan (tai jauhetaan), jäädytetään ja sulatetaan, siitä vapautuu kudosnestettä.
Esimerkiksi broilerin filepalat ajetaan lihamyllystä, jonka jälkeen ne kulkevat läpi pakkauslinjastosta. Filepalojen pilkkominen rikkoo lihan solurakennetta, jolloin myös kudosnestettä vapautuu. Sen jälkeen tuotteiden pakastaminen ja myöhempi uudelleensulatus rikkovat entisestään solurakennetta, jolloin tuotteessa tuntuu olevan enemmän nestettä kuin vaikkapa kaupan kokonaisissa fileissä.
Pakastetuotteiden kylmäketju Kennel-Rehulla
Tuoreena toimitettavat lihaerät toimitetaan meille kylmäkuljetuksella seuraavana päivänä teurastuksesta. Tuote valmistetaan ja pakastetaan saman päivän aikana (eli saapumispäivänään) ja jäädytetään kahden vuorokauden ajan, ennen kuin se on valmis myytäväksi.
Osa raaka-aineista saapuu meille valmiiksi pakastettuna, nekin toimitetaan kylmäkuljetuksella. Kun tuotetta valmistetaan meillä, sitä temperoidaan käsiteltävään lämpötilaan, jotta ylipäätänsä pystymme valmistamaan tuotteen esimerkiksi jauhettuun muotoon. Tässäkään vaiheessa kylmäketju ei katkea, sillä temperointi tehdään tarkoin valvotusti ja hallitusti. Tuote valmistetaan ja siirretään pakastimeen samana päivänä tai viimeistään seuraavana aamuna, jos temperointia on tehty yön yli.
Valmiit tuotteet pakataan ja kuljetetaan omissa pakasteautoissamme. Näin kylmäketju on seurattavissa ja hallinnassamme koko matkan tehtaalta asiakkaalle.
Tuotteiden käsittelyaika ja kylmäketju on meille tärkeä asia, ja laadukkaat tuotteet varmastikin tärkein toiminnan edellytyksemme. Valmistettavat erät kulkevat tuotannossamme monien valvovien silmien alta, ja laatu on tärkein kriteeri läpi koko prosessin, jo raaka-aineiden tilaamisesta alkaen. Kennel-Rehun tehdas on myös Ruokaviraston valvoma tuotantolaitos.