Miten ruokin ruoka-aineallergikkoa?
Onko koirallasi jatkuvaa kutinaa, töhnivät korvat, huonoa kakkaa tai koirasi piereskelee paljon? Jos koirallasi on epämääräisiä, pitempään jatkuneita oireita korvissa tai tassuissa (hiivaa, töhnää tai kutinaa), ihossa (ihottumaa, kutinaa, punoitusta) tai vatsan toiminnassa (hajuhaitat, löysä uloste tai toistuva ripuli), on hyvä alkaa selvittää oireiden syytä. Moni näistä jatkuvista oireista voi olla merkki koiran ruoka-allergiasta tai yliherkkyydestä jollekin ruoan ainesosalle. Ensin tulee kuitenkin käydä eläinlääkärillä ja sulkea pois sairaudelliset syyt.
Jos ja kun päädytään koiran ruokaremonttiin ja päätät siirtää koirasi raakaruoalle tai lihapohjaiselle ruokinnalle, on hyvä aloittaa koiran eliminaatiodieetti. Lue aiheesta oma artikkeli tältä sivulta.
Ensin on hyvä selvittää, mitä raaka-aineita koira on syönyt aiemmin, ja vaihtaa raaka-aineen lähdettä – mieluusti sellaiseksi, mitä koira ei ole aiemmin syönyt. Tästä syystä monelle allergikkokoiralle sopivia raaka-aineita voivat olla esimerkiksi hevonen, poro, lammas, hirvi, peura ja jänis. On myös hyvä muistaa, että siipikarjassa eri linnut ovat eri proteiinilähteitä. Kanalle/broilerille allerginen koira saattaa voida syödä kalkkunaa, ankkaa, tai vaikkapa sorsanlihaa. Sorsaa on vain vähän hankalammin saatavilla, valitettavasti.
Proteiini eli valkuainen aiheuttaa allergiaa, mutta rasva ei?
Tämä onkin hyvä huomio. Useimmiten nimenomaan eläinproteiini = eläinvalkuainen on allergisia oireita aiheuttava osanen ravinnossa. Rasva, eli ”öljy”, ei yleensä aiheuta oireita. Näin ollen esimerkiksi lohen proteiinille herkistynyt koira ei voi syödä lohen lihaa, mutta voi syödä ravinnossaan lohiöljyä (ainakin pieniä määriä) ja saada näin elintärkeitä rasvahappoja ravintoonsa. Käytimme kuitenkin sanoja ”useimmiten” ja ”ei yleensä” – toisin sanoen, on hyvin mahdollista, että jokin raaka-aine aiheuttaa koiralle niin vahvan allergisen reaktion, että tämä raaka-aine ei sovi missään muodossa, edes rasvan muodossa. Öljyissä ja rasvalisissä on onneksi myös vaihtoehtoja ja valinnanvaraa: lohiöljyn lisäksi löytyy mm. pellavansiemenöljyä ja laadukkaita ja monipuolisia kasviöljyvalmisteita.
Mitä herkkuja tai luita voi antaa allergiselle koiralle?
Hyvänä ohjeena voidaan sanoa, että anna allergiselle koiralle täyslihapitoisia herkkuja ja puruluita samoista raaka-aineista, jotka sille varmasti sopivat ja joita se syö ravinnostaan. Jos koirasi voi syödä nautaa, voit silloin syöttää naudan jauhelihan ja -mahan lisäksi naudan luita, naudasta valmistettuja herkkupaloja ja naudannahkaluita – siis niitä tavallisia puruluita. Vaihtoehtoja onneksi on tänä päivänä jo mukavan laajasti: esimerkiksi hevosta, poroa, peuraa, kalkkunaa ja kalaa löytyy monissa erilaisissa muodoissa koirasi palkitsemiseen.
Lue pakkausselosteet
Namipussien ja ruokasäkkien tuotesisältöjä kannattaa lukea: harmillisen moni teollisuuden tuote sisältää paljon muutakin, kuin mitä tuotteen nimi antaa ymmärtää. Vaikka pussin päällä lukee isoilla kirjaimilla esimerkiksi lammas, voi tuotesisältö paljastaa aivan muuta: viljoja eri muodoissa, sokereita, väriaineita, eläinperäisiä tuotteita (joiden raaka-aineita ei ole eritelty, eli voivat olla mitä vaan!) ja sitten – ”4 % lammasta.”
Raps, raps, raps... Kun koira kutiaa
Koirat voivat rapsutella itseään monista syistä, esimerkiksi silloin, kun niitä hämmentää eivätkä ne oikein tiedä, miten reagoida erityiseen tilanteeseen. Mutta sitten kun rapsutus alkaa olla jatkuvaa ja häiritsevää, on syytä huolestua.
Ensin tulee vierailla eläinlääkärin luona ja poissulkea sairaudelliset syyt. Paikallaan voi olla myös selvittää, voisiko kapsuttelua aiheuttaa stressi tai lihasjumit. Ja tietenkin ruokavalio tulee tarkistaa.
Esimerkiksi koiran atopian hoidossa on tärkeää lisätä ruokavalioon Omega-3-rasvahappoja. Hyvät ja hyvin imeytyvät rasvat ja rasvahapot auttavat tukemaan koiran iho-ongelmien hoidossa. Jos koira pystyy syömään kalaa, on ruokavalioon suositeltavaa lisätä lohta sekä muita rasvaisia kaloja. Myös maksan ja sisäelimien määrän lisääminen voi olla paikallaan. Perinteisesti myös sinkin ja biotiinin lisäämisestä koetaan olevan hyötyä.