Koiran eliminaatiodieetti raakaruoalla
Mikäli koirallasi epäillään ruoka-aineallergiaa, on ruokavalioon syytä tehdä muutoksia. Yksi tapa selvittää allergisoivat raaka-aineet on tehdä eliminaatiodieetti. Eliminaatiodieetissä koiran ruokavalio pelkistetään sellaiseksi, että koira syö ainoastaan ravintoa, joka ei aiheuta oireita. Koiran oireilukierre katkaistaan ja ”tilanne nollataan”, ja sen jälkeen ryhdytään lisäämään uusia raaka-aineita ruokavalioon yksi ainesosa kerrallaan. Näin saadaan selvitettyä, mitkä raaka-aineet koiralle sopivat ja mitkä taas aiheuttavat oireita. Eliminaatiodieetti on hidasta, mutta yleensä varsin palkitsevaa, kun lopputulemana on terve, hyvinvoiva lemmikki!
Eliminaatiodieetillä myös herkut, välipalat ja koulutusnamit pitää jättää hetkeksi pois (tuotesisältöjä kannattaa muutenkin lukea pussin kyljestä: moni ruoka ja herkku voi sisältää yllättäviäkin ainesosia). Samoin lisäravinteet on syytä jättää hetkeksi pois: purkista lisättävät jauheet, pillerit ja kapselit voivat sisältää sidosaineita, jotka ylläpitävät koirasi elimistön tulehdustilaa yllä.
Aloita yhdellä raaka-aineella, etene hitaasti
Raakaruokinnalla eliminaatiodieetti aloitetaan yhdellä, helposti sulavalla raaka-aineella, jonka tietää varmasti sopivan. Sellainen voisi olla esimerkiksi kalkkunanjauheliha. Jos allergian aiheuttajaa ei tiedetä tai niin sanotusti ”kaikki allergisoi”, suositellaan eliminaatiodieetti aloitettavan raaka-aineella, jota koira ei ole syönyt aiemmin. Tällainen voisi olla esimerkiksi riistan liha, kuten poro. Vinkki! Jos tuntuu, että raaka liha aiheuttaa vatsaoireita, kokeile, sopisiko koirasi eliminaatiodieettiin paremmin kypsennetty, luuton liha.

Kun muutoksia aletaan tekemään, näkyvät tulokset nopeasti suuntaan tai toiseen - yleensä ensimmäiset merkit on havaittavissa parin päivän - parin viikon sisällä. Näin päästään nopeastikin jäljille siitä, oliko muutos oikea vai aiheuttiko ruoka-aine lisää oireita. Kuitenkin on syytä muistaa, että ruoka-aineperäiset allergiat voivat vaikuttaa elimistössä jopa kahdeksan viikkoa. Tämän takia, allergiaa tai oireita aiheuttaneen ravintoaineen poistamisen jälkeen on syytä pitäytyä koiralle sopivassa raaka-aineessa, ilman uusia muutoksia, useampi viikko ja vasta sen jälkeen voidaan lähteä kokeilemaan seuraavaa, uutta valkuaislähdettä.
Kun ensimmäistä raaka-ainetta on syöty joitakin viikkoja ja oireet on saatu kuriin, voidaan lähteä testaamaan seuraavaa valkuaislähdettä. Mikäli oireet palaisivat, poistetaan ainesosa ruokavaliosta välittömästi ja palataan ruokinnassa yksi pykälä taaksepäin.
Ajatuksia ruoka-aineiden soveltuvuudesta
Kuulostaako tutulta: Lähtötilanteessa koirasi on syönyt koko ikänsä pelkkää nappulaa. Sopivaa merkkiä on haettu pitkään, kun tämä ei sovi ja sitten ei sovi tuokaan, ja lopulta "kaikki allergisoi"? Lista siitä, mikä ei sovi koiralle, on huomattavasti pitempi kuin se, mikä soveltuu.
Kun eliminaatiodieetin ja koiralle sopivan ruokavalion myötä elimistön jatkuva tulehdustila on saatu kuriin ja suolisto lähtee paranemaan, on täysin mahdollista, että ruokavalioon pystytään palauttamaan myös niitä ruoka-aineita, joille koira aiemmin reagoi: ehkäpä koira ei alkujaankaan ollut allerginen sille kanalle - vaan sen elimistö reagoikin prosessoituun ruokaan. Aina näin hyvä tuuri ei käy, mutta noin niin kuin ajatuksena: sitten kun ruokaremontissa ollaan niin pitkällä, että koiran suolisto, elimistö ja koko koira voi hyvin, voi halutessaan ruokavalion laajentamista testata ruoka-aineilla, jotka aiemmassa elämässä eivät sopineet. Näiden testailuiden aika tulee vasta sitten, kun koiran elimistö on saanut rauhoittua ja parantaa itsensä rauhassa, aikaisintaan puolen vuoden - vuoden kuluttua.
Kuten edellä on todettu, eliminaatiodieetti on syytä aloittaa valkuaisaineella, joka varmasti tiedetään koiralle sopivan, tai mahdollisuuksien mukaan ruoka-aineella, jota koira ei ole aiemmin syönyt.
Huomaathan, että allergiaa aiheuttaa yleensä eläinproteiini eli eläinvalkuainen: näin ollen rasvat ja öljyt eivät yleensä aiheuta allergioita. Toki on olemassa yksilöitä, joille joku tietty raaka-aine ei sovellu yhtään missään muodossa. Tämä on kuitenkin suhteellisen harvinaista.
Pidä ruokinta- ja oirepäiväkirjaa
Eliminaatiodieetin aikana on hyvä pitää ruoka- ja oirepäiväkirjaa. Kirjoita ylös päivämäärä, syötetty ravinto sekä mahdolliset oirekuvaukset ja suoliston reaktiot uusiin raaka-aineisiin. Näin pysyt paremmin kartalla siitä, missä mennään koirasi ruokavalioremontin kanssa.
Harkitse myös eläinlääkärin tai ravintoterapeutin puoleen kääntymistä eliminaatiodieetin ja ruokavalion koostamisen kanssa etenkin, jos koiralla on pitkälle edenneitä oireita ja ongelmia.
Tsemppiä!