Pennun raakaruokinta

Miten raakaruokin koiranpentua?

Koiranpennun matka aikuiseksi on jatkuvaa uuden oppimista, kokemuksia, leikkiä ja harjoittelua – sekä tietenkin kasvua. Pentuajan ruokinnalla onkin tärkeä merkitys, rakennetaanhan silloin perusta ja rakennuspalikat tulevaisuutta varten. Raakaruokinnalla tiedetään olevan suotuisia vaikutuksia pennun kasvussa terveemmäksi aikuiseksi *).

*) Helsingin yliopiston tutkimus (2021)

Näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun pentusi kanssa!

Millaista raakaruokaa pennulle voi tarjota?

Lyhyt vastaus on: monipuolisesti kaikkea mahdollista. Tarjoa kasvavalle pennulle monipuolisesti erilaisia ruokia, sillä luovutusikään tulleen pennun herkkyyskausi koskee myös ruokailutottumuksia. Eli, syötä kaikkea mahdollista, mitä haluat pentusi osaavan ja haluavan syödä myös aikuisena.

Vaikka ruokavalion tulee olla monipuolinen, tulee monipuolistaminen tehdä _hitaasti_ ja yksi uusi ainesosa kerrallaan lisäten. Anna pienen pennun herkälle ruoansulatukselle aikaa tottua uusiin lisäyksiin. Lue alempaa ohjeita, miten siirrät pennun raakaruualle. 

Pennun kuppiin voi laittaa jauhelihoja, palalihoja; ruoan voi tarjota eri lämpöisinä, erilaisilta alustoilta ja kupeilta tarjoiltuna; pennulle on hyvä tarjota mahdollisuus testata erilaisia koostumuksia ja purutuntumaa. Ruokavaliossa tärkeässä osassa ovat kalsiumin lisäksi sisäelimet (maksa, sydän, munuainen, maha…) kananmunat sekä rasvahapot. 

Kalsiumtarpeen voi tyydyttää tarjoamalla pennulle lihaisia luita, esimerkiksi aloittamalla broilerinkauloista, sekä puhjenneille hampaille työstettäväksi rustoluita. 

Ruoan määrä

Helppo, yksinkertainen nyrkkisääntö on, että pentu syö päivässä saman verran kuin saman rodun aikuinen koira, eli ruokamäärä voidaan laskea oletetun aikuispainon mukaisesti. 

Esimerkki: 
Koiran oletettu aikuispaino 20 kg
Ruoan kokonaismäärä päivässä ~500 g
 
Pennun ikä
Aterioiden määrä päivässä
Ruokamäärä per ateria

8-16 viikkoa

4

125 g

17 viikkoa -8 kk

3 tai 4

170 g tai 125 g

8 kk – 12 kk

2 tai 3

250 g tai 175 g

12 kk ->

1 tai 2

500 g tai 250 g

Ruoan määrä on kuitenkin hyvin yksilöllinen ja siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten pennun perus aktiivisuustaso, sekä tietenkin se, millaista ruokaa kuppiin laitetaan. Erot pentuesisarusten ja sukupuolten välillä vaikuttavat myös ruokamäärään. Esimerkin 20-kiloiselle koiralle sopiva ruokamäärä voi vaihdella vaikkapa 400-800 g välillä. 500 gramman päiväannos on hyvä keskiarvo, josta sopivaa annoskokoa voi lähteä säätämään. 

Koiran koko aikuisena. Pienikokoiset koirat syövät todennäköisesti suhteessa isompia annoksia kuin isot koirat, sillä pienten koirien aineenvaihdunta ja energiankulutus on usein nopeampaa. 

Aktiivisuustaso. Terve ja iloinen pentu on aina aktiivinen, mutta yksilöeroja on aina – myös saman rodun sisällä. Esimerkiksi aktiivisille, runsaasti energiaa kuluttaville pennulle tarjoillaan ruokaa enemmän. Myös raaka-ainevalinnoilla on merkitystä: laitetaanko kuppiin vähärasvaisempaa evästä vai koostuuko suurin osa ruoasta energiatiheistä, rasvaisemmista lihoista.

Koira itsessään on paras mittari. Kun tunnustelet pentuasi kylkiluiden kohdalta, voit turkin alta tuntea kevyen rasvakerroksen, ja sen alta kylkiluut. Jos pennun kylkiluut tuntuvat selkeästi tai jopa näkyvät, on syytä nostaa annoskokoa. Vaihtoehtoisesti kuppiin voi laittaa rasvapitoisempaa ruokaa ilman, että ruoan annoskokoa tarvitsee merkittävästi kasvattaa. 

Mitä pennun ruokakuppiin laitetaan?

Pennun raakaruokaympyrä

Esimerkkimme aikuispainoltaan 20 kg painoiseksi kasvavan pennun raakaruokakuppi voisi näyttää tältä: 

  • 50 % lihaisia luita (broilerin kaulat ja siivet, kalkkunan kaulat, naudan rustoluut...) 
  • 30 % luutonta lihaa
  • 10 % sisäelimiä (etenkin maksa, A-vitamiinin lähde)
  • 10 % kalaa


Kuppiin voi olla hyvä lisätä myös: 

  • omega-rasvahapot
  • D-vitamiini
  • merilevä - ole tarkka annostuksen kanssa
  • maitohappobakteeri tarvittaessa tai kuuriluontoisesti (voi olla hyödyksi heti luovutusiässä)
  • tarvittaessa kuitulisä, esimerkiksi kasvissose.


Miten siirrän pennun nappulasta raakaruokintaan? 

Onko pentusi syönyt kasvattajalta tullessaan nappulaa ja haluat siirtää pennun raakaruokinnalle? Voit siirtyä raakaruokinnalle saman tien. Muista kuitenkin maltti: muutto uuteen kotiin on itsessään kova stressipaikka pennulle, joten ruokintatavan vaihtoon tulee antaa riittävästi sopeutumisaikaa. 

Sitten kun on vaihdon aika, aloita esimerkiksi näin: 

1.  Aloita yhdellä proteiinilla kerrallaan. Aloita elintarvikelaatuisella lihalla, esimerkiksi ruokakaupasta ostetulla kanan jauhelihalla, ja lisää ruokakuppiin myös kananmunan keltuainen.

2. Muutaman päivän jälkeen voit vaihtaa broilerjauhelihan rehulaatuiseen ja luuttomaan versioon. Seuraa pennun vatsan toimintaa.

3. Seuraavaksi uusi lisäys ruokakuppiin on luuainesta sisältävä broilerjauheliha. Nosta luuaineksen määrää varovasti ja asteittain! Seuraa vatsan toimintaa ja jos esimerkiksi ripulia ilmenee, ota siirtymäsuunnitelmassa pari askelta taaksepäin. 

4. Seuraavaksi ruokavalioon lisätään saman eläinlajin sisäelimet (hyvä vaihtoehto broilerin sisäelinseos), ja tämän jälkeen lihaisa luu (esimerkiksi broilerin kaulat) pureskeltavaksi.

Pidä yksi eläinproteiini, kuten esimerkissä broileri, ruokavaliossa parin, kolmen viikon ajan, ja lisää vasta sen jälkeen yksi uusi eläinproteiini kerrallaan. 

Ruokapäiväkirjan pitämisestä voi olla hyötyä. Seuraa pentusi painon kehitystä ja ulosteen laatua säännöllisesti.

Merkittävimmät erot aikuisen ja pennun raakaruokinnassa

Pennun raakaruoka-annoksen sisältö on pääasiassa hyvinkin samanlainen kuin aikuisen koiran. Suurimmat erot tulevat lähinnä ruoan määrässä suhteessa koiran kokoon, ja kalsiumin osuudessa ruokakupin sisällöstä.

Luuainesta sisältävät ruoat ovat tärkeässä roolissa pennun ruokavaliossa, ja luupitoista ruokaa annetaankin suhteessa enemmän kuin aikuiselle koiralle - pentu saa saada jopa lähes puolet ruoka-annoksesta luupitoista ruokaa, sillä ”luu kasvattaa luuta”. Seuraa ulosteen laatua; ruoassa on liikaa kalsiumia, jos vatsa menee liian kovalle tai pentu ulostaa vaaleankeltaisia tai valkoisia, kuivia pipanoita. Vähennä luun osuutta ruoasta ja korvaa se lihalla ja sisäelimillä.  

Tutustu siis muihinkin raakaruokinta-aiheisiin artikkeleihimme täältä.

Antaisinko sittenkin kypsää lihaa?