Miten koira siirretään raakaruoalle?

Miten siirrän koirani raakaruoalle?

Haluat siirtää koirasi raakaruualle? Hienoa! Tapoja vaihtaa raaka- tai lihapohjaiselle on yleensä kaksi: hitaammalla, asteittaisella vaihdolla tai kertaheitolla. Kummassakin tavassa on hyvä muistaa peruslähtökohdat:

  • Yksi uusi proteiini kerrallaan. Raakaruokintaan vaihtamiselle ei ole kiire, anna koirasi suolistolle aikaa totutella uuteen ruokintamuotoon ja uuteen raaka-aineeseen. Näin saadaan myös kiinni mahdollisia yliherkkyyksiä aiheuttavat raaka-aineet.
  • Aloita luuttomalla lihalla. Luuainekseen totuttautuminen voi olla hitaampaa kuin luuttomaan lihaan totuttaminen. Tarkkaile koirasi jätöksiä.
  • Lisää maitohappobakteeria. Helpottaaksesi mahdollisia vatsan väänteitä tai lurinoita, lisää ruokaan vatsaa tasapainottavia ravintolisiä, kuten maitohappobakteeri- ja tai pektiinivalmistetta.
  • Vaihtoprosessi läpi kuukaudessa. Perusterve, aikuinen koira ei ehdi alkaa kärsiä puutoksista, jos vaihtosuunnitelman läpivientiin käytetään kuukausi.
  • Muista ravintolisät. Muista ravintolisät tasapainotetun ruokavalion takaamiseksi.

 

Tarvittaessa, voit aloittaa kypsentämällä. Jos raaka tuntuu vievän koiran vatsan löysälle, voit aivan hyvin alussa kypsentää lihat. Helposti kypsennys tapahtuu paistamalla pannulla (ilman paistorasvaa), reunallisessa astiassa uunissa tai vaikkapa keittämällä.

Vinkki: Kennel-Rehun annospussit voi laittaa avaamattomina kattilaan keittymään. Seuraavalla kerralla, jätä kypsennysaste pykälän verran raaemmaksi, ja sitä seuraavalla kerralla taas vähän raaemmaksi ja niin edespäin.


Esimerkki suunnitelmasta raakaruokintaan siirtymisessä

Yksi malli ruokavalion vaihtoon nappulasta raa’alle:

  1. viikko, valitse jompikumpi aloitustapa: 
      a) asteittainen vaihto nappulasta lihaan
      b) nappulat kerralla pois, ja kuppiin tilalle jauhettua lihaa
  2. viikko: lisätään ruokavalioon 1-2 uutta eläinproteiinia ja aloitetaan totutus sisäelimiin (luuainekseen totuttelun voi aloittaa)
  3. viikko: totutetaan asteittain luuainekseen sekä taas 1-2 uuteen eläinproteiiniin
  4. viikko: nostetaan luuaineksen määrä tavoitetasolle -> raakaruokintamalli normalisoituu.

Muista maltti! Siirtymisessä ei tule pitää kiirettä - anna koiralle ja sen ruoansulatuselimistölle aikaa tottua uudistukseen. Ideaalitilanteessa vaihto voidaan tehdä yllä olevan esimerkin mukaisesti kuukaudessa, mutta jopa kuuden kuukauden siirtymäaika on täysin mahdollinen. Ota ruokavalioon vain yksi uusi asia kerrallaan, seuraa rauhassa miten koiran vatsa, ruoasulatus, iho, tassut ja korvat reagoivat, ja ota vasta sitten seuraava uusi asia mukaan.  

Vinkki: Pidä ruokapäiväkirjaa - ja tarvittaessa oirepäiväkirjaa. Ruokintaa muuttaessa kannattaa pitää ruokintapäiväkirjaa. Se on helppo toteuttaa vaikka ruutuvihkoon tai excel-tiedostoon. Kirjoita ylös päivämäärä, mitä raaka-aineita ja lisäravinteita annoit ja kuinka paljon. Muista listata myös puruluut, koulutusherkut ja muut syötävät.  Tarvittaessa, voi olla hyvä listata myös koiran päiväkohtaiset oirekuvaukset, kuinka koiran elimistö reagoi muutokseen. Ruokintapäiväkirjaan voi aina palata tarkistamaan, mitä vaihdoksia ja muutoksia ruokintaan tehtiin missäkin vaiheessa, ja millaisin vaikutuksin.

1. a) Asteittainen vaihto nappularuoasta lihapohjaiseen ruokintaan

Asteittaiseen vaihtoon nappulasta lihapohjaiseen ruokintaan on monia syitä. Yksi voi olla erittäin herkkävatsainen koira tai että koira ei ole aiemmin tottunut syömään lihoja, varsinkaan raakana – kukaan ei varmasti halua ripulikierrettä lemmikkinsä kohdalle, joka saattaa koitua herkälle yksilölle liian rajusta ruokavalion vaihdoksesta.

Asteittaiseen raakaan lihaan totuttamiseen kannattaa käyttää vähintään viikko, erittäin herkkävatsaisilla koirilla pitempäänkin. Valitse lihalähteeksi luuton, helposti sulava liha, jonka tiedät soveltuvan koirallesi. Tällaisia ovat monesti olleet kalkkuna tai broileri. Lisää ensimmäisenä päivänä koirasi ruokakuppiin pieni määrä lihaa. Seuraavana päivänä lihan määrää lisätään hieman, ja näin lihan osuutta nostetaan asteittain. Kun huomataan, että koiran ruoansulatus sietää uuden ravintoaineen, ruvetaan lihan määrää lisäämään entisestään ja nappulan määrää vähentämään samassa suhteessa.

1. b) Vaihto kerralla lihapohjaiseen ruokintaan

Monet haluavat vaihtaa raakaruokaan kertaheitolla. Tämä on ihan toimiva vaihtoehto etenkin, jos tiedät koirasi sietävän raakoja lihoja (ja vaikka et tietäisikään – koiran ruoansulatus on yllättävän tehokas toiminnallinen paketti!) Voit käyttää vaihdon yhteydessä myös vatsaa tasapainottavia pektiini- ja maitohappovalmisteita.

Edellisellä ruokintakerralla koirasi syö tuttua nappulaa, seuraavalla annoksella sitten vain pelkkää lihaa. Toiset saattavat puhua paastottamisen puolesta tässä yhteydessä, mutta tänä päivänä paastottamista ei välttämättä suositella. Jos koirasi syö esimerkiksi kahdesti päivässä, on välissä riittävästi aikaa suolen luonnolliselle tyhjentymiselle.

Valitse lihalähteeksi luuton, helposti sulava liha, jonka tiedät soveltuvan koirallesi. Tällaisia ovat monesti olleet kalkkuna tai broileri.

  1. Kun ruokakupista on muutaman päivän löytynyt pelkkää lihaa ja vatsa toimii, voidaan ravintoon lisätä uusi eläinproteiini (esimerkiksi nauta, vaikkapa vatsaystävällisenä naudanmahana) ja aloittaa samalla totutus sisäelimiin. Sisäelimet, erityisesti ravintoarvoiltaan tärkeä maksa, on aika tuhtia tavaraa ja se vaatii usein koiralta totuttelua, eli aloita pienin annoksin. Huomioithan, että raakaruokinnassa sydäntä ja mahaa ei lasketa sisäelimiksi.
  2. Seuraavaksi mukaan otetaan luuainesta sisältävää ravintoa. Alkuun voi olla hyvä valita jauhelihaa, joka sisältää luuta, ja seuraavassa vaiheessa testata kokonaan syötäviä, helposti sulavia luita – esimerkiksi broilerinkauloja tai broilerinsiipiä. Aloita maltillisesti: luuaines voi tottumattomalla koiralla vetää vatsan löysälle, tai tottuneellakin koiralla liian isona kerta-annoksena aiheuttaa ummetusta. Voit lisätä mukaan taas yhden uuden eläinproteiinin (esimerkiksi jauhettu lohi).

  3. Luuaineksen määrä nostetaan koiralle sopivalle tasolle. Kun koiran elimistö sulattaa hyvin luuainesta, voi koiralle alkaa tarjota kokonaisia syötäviä luita, kuten vaikkapa broilerinsiipiä tai kalkkunankauloja tai vielä rouheampaa pureskeltavaa, kuten sian selkärankaa. Ruokavalioon lisätään seuraava uusi eläinproteiini, esimerkkinä vaikkapa poro - ja huom., useimmiten saatavilla oleva jauhettu poro on luupitoista, joten tässäkin yksi vaihtoehto kalsiumin tarpeen takaamiseksi. Muistathan, että liian suuri luuaineksen määrä koiran ruokavaliossa ei hyödytä lemmikkiä.

Noin neljässä viikossa koirallesi on totutettu useampi (vähintään kolme, neljä) eri eläinproteiinia, sisäelimiä sekä luupitoiset ainekset. Tästä eteenpäin vain taivas on rajana uusien raaka-aineiden, erilaisten luiden tai vaikka palalihojen muodossa. Ruokakuppiin voi halutessaan lisätä vaihtelua kokonaisilla kananmunilla, raejuustolla, erilaisilla kaloilla (osa järvikaloista tulee aina kypsentää loistartuntavaaran vuoksi), hirvellä, jäniksellä, ja mitä ikinä tahdotkaan koirallesi tarjota.

Muista ravintolisät. Lihalla ruokkiminen tulee toteuttaa niin, että koira saa ravinnostaan riittävästi rakennuspalikoita mm. vitamiinien ja kivennäisten, suhteen. Syöttämällä riittävä monipuolisesti tasapainotettu liharuokinta tarvitsee lisäravinteita. Purkista saa jauheina ja tabletteina koirille ja kissoille suunniteltuja monivitamiinivalmisteita, tai voit halutessasi koostaa ne erikseen. Tärkeimmät lisät ovat sinkki, D-vitamiini, E-vitamiini (esim. pellavansiemenöljystä) ja jodi (esim. merileväjauheesta).  Elintärkeä kalsium saadaan ruokavalion luuaineksesta sekä A-vitamiini sisäelimistä (erityisesti maksa).

Muista myös kypsennetty vaihtoehto. Puhumme paljon tässä yhteydessä raakaruokinnasta, ja ohjeistus on ajateltu nimenomaan raakaruokittavalle koiralle. Toisille koirille kypsennetty liha vain yksinkertaisesti toimii paremmin. Voit oikein hyvin soveltaa ohjetta myös kypsennetyillä lihoilla, mutta korvaa luupitoiset lihat ja luut purkista saatavalla kalsiumlisällä.

 Sivun ylälaitaan

Miten siirrytään raakaruokintaan?

Käytännön case-esimerkki: Hertta

Jokaisen koiran matka raakaruokittavaksi on omanlaisensa, siksi yhtä ja kaikille sopivaa ohjetta on hyvin vaikea antaa. Haluamme kuitenkin tuoda esille yhden konkreettisen ja todellisen esimerkin helpottamaan ruokavalion suunnittelua omalle koiralle.

Älä epäröi ottaa yhteyttä tarvittaessa ammattitaitoiseen raakaruokintaneuvojaan, joka tekee koirallesi yksilöidyn ruokintasuunnitelman.

Tässä Hertta-tanskandoggin esimerkkiruokavalio viikkotasolla raa’alle siirtymisestä. Aiemmin Hertta söi pelkkää nappulaa ja lohiöljyä. Hertalla ei ollut tiedossa ruoka-aineallergioita, joten ruokavalioon saatiin lisättyä hyvin monipuolinen kirjo erilaisia eläinproteiineja. Hertta painoi 63 kg. Tälle koiralle sopiva päiväannos oli 1200 g (eli noin 2 % painosta), josta 600 g oli lihaa, 500 g luuta ja loppuun 100 grammaan sisältyivät sisäelimet ja kasvikset. 



Viikko

Ruokavalio viikkotasolla

viikko 1, siirtyminen kerralla

kalkkunanjauhelihaa ja naudanmahaa, lohiöljy, maitohappobakteeri, AB-piimä

viikko 2

uutena lisättiin luullinen broilerinjauheliha, merilevä

viikko 3

uutena lisättiin naudanliha, naudanmaksa, sika-nautajauheliha, luuton broileri, broilerin sisäelimet, kasvissose, pellavaöljy

viikko 4

uutena lisättiin broilerin kaulat ja siivet, naudan rustoluut, sian luut, sinkki ja D-vitamiini


 Pari viikkoa alussa Hertta söi vatsaa tasapainottavia maitohappobakteereja sekä AB-piimää helpottamaan vaihdosta. Kun vatsa toimi, jätettiin nämä pois. Yksittäisiä eläinproteiineja saatiin lisättyä vauhdikkaasti, sillä Hertalla ei ollut allergioita. Kuitenkin, jokainen uusi asia ruokavaliossa otettiin mukaan yksitellen, ja välissä tarkistettiin tuotteen sekä annostelun sopivuus muun muassa seuraamalla toisesta päästä ulos tulevan tuotoksen laatua.

Seuraavina viikkoina ruokavalioon ilmestyivät myös lohi, poro, lammas, kalkkunankaulat ja kalkkunankoivet sekä kananmuna.

"Koska Hertan kohdalla ei hoidettu mitään allergiaa tai iho-oiretta, olivat raakaruokinnan parhaat ja selkeimmät erot aiempaan ruokavalioon nähden kiinteytynyt kehonkoostumus, selkeästi erottuva lihaksisto ja jo aiemmin hyvinvoiva turkki sai vielä ekstrasilauksen kiiltoa. Omistajana olin tyytyväinen, kun tiesin tarkalleen, mitä koira syö - puhtaita, kotimaisia raaka-aineita, ilman väri- tai säilöntäaineita. Raakaruoan ansiosta Hertta oli myös loistavassa lihaskunnossa aivan loppuun saakka." -Heidi R.

Raakaruokinta - mitä ja miten?