Antaisinko sittenkin kypsää lihaa?

Raakana, vai antaisinko sittenkin kypsää lihaa?

Puhumme paljon raakaruokinnasta, ja syy siihen on selkeä. Raaka liha ja luut ovat koiralle luontaisinta ravintoa, ja raakaruoassa ravinteet ovat sellaisessa muodossa, että koiran elimistö niitä parhaiten pystyy hyödyntämään. 

Kuitenkin, lihan tarjoamiselle kypsänä voi olla moniakin hyviä perusteita: koiran ruoansulatus ei välttämättä siedä raakaa lihaa, mutta kypsänä se toimii. Ehkä omistaja kokee kypsennetyn lihan käsittelyn ja tarjoamisen mieluisammaksi kuin raa'an. Ehkäpä koira kieltäytyy syömästä raakaa lihaa, mutta kypsennettynä se maistuu hyvin. On myös syytä muistaa, että raakaruokintaan liittyy enemmän mikrobiologisia riskejä kuin kypsennettyyn ravintoon, ja tämäkin voi olla valinta syöttää koiran ruoka kypsänä. 

On toki totta, että kuumennettaessa lihasta menetetään monia vitamiineja ja aminohappoja. Vitamiinien ja aminohappojen kypsennyshävikki keitettäessä vaihtelee keskimäärin 25-50 % tietämillä, mutta esimerkiksi tauriini tuhoutuu helposti kypsennettäessä. 
Kotikeittiössä tehty kypsentäminen tai keittäminen on  loppupeleissä hyvin hellävaraista (verrattuna esimerkiksi isojen tuotantolaitosten monisataa-asteisiin korkeapainekattiloihin). Jos lemmikkisi on täysin kypsennetyllä ruokavaliolla, voi olla tarpeen tarkistaa vitamiinien ja aminohappojen riittävä saanti. Erityisesti kissoilla huomiota täytyy kiinnittää tauriinin riittävään saantiin ravinnosta.


Meidän mielestämme on ihan OK kypsentää koiralle syötettävä liha. Jos koirasi vatsa toimii, turkki kiiltää ja silmät loistavat kypsennetyllä liharuoalla, niin asiat ovat ihan mallillaan. Jos raa'an syöttäminen ei ole vaihtoehto ja valinta on esimerkiksi teollisten muonien ja kypsennetyn lihan välillä, liputamme kypsennetyn lihan puolesta. Jos koirasi on pelkällä lihapohjaisella ruokavaliolla - olkoonkin kypsää tai raakaa, muistathan varmistaa riittävän monipuolisen ja tasapainotetun ruokavalion. 

Kennel-Rehun valmiiksi kypsennetyt lihat kypsennetään 90-asteessa hellästi hauduttamalla, mitään lisäämättä tai pois ottamatta. 

 Valitsethan kypsennettäväksi luuttomia lihatuotteita. Kalsiumin tarpeen voi täydentää esimerkiksi kalkkiseoksella. Ja kyllä; Kennel-Rehun kypsä lohi sisältää ruotoja, mutta raaka-aine käy ensin läpi myllyssämme, jolloin ohuet ruodot saadaan jauhettua hyvin hienoksi ja siten turvalliseksi syöttää myös kypsänä. 

Onko jauhelihassa verta?