Lemmikkien kanssa matkustaminen on erittäin suosittua. Loma- tai näyttelyreissut koiran kanssa voivat olla pitkiäkin, ja tällöin raakaruokittavan koiran matkaeväiden miettiminen voi olla haasteellista. Yksi ratkaisu on tarjota koiran lihat kuivattuna. Testasin, voiko Kennel-Rehun jauhelihoista valmistaa itse kuivalihaa koiralle. Lopputulos oli erittäin hyvä. Itse valmistamalla saat koirallesi reissueväät sille varmasti sopivista raaka-aineista ja erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Aikaa tämä kuivattelu vaatii, ja vähän viitseliäisyyttä.

Kotioloissa koirasi on raakaruokinnalla. Ehkä sillä on rajoituksia sen suhteen mitä se voi syödä ja kuivamuona ei ole vaihtoehto lainkaan. Mitäs tehdään sitten, kun koiran kanssa pitäisi lähteä lomareissulle mökille tai vaikka matkailuautolla ulkomaille saakka? Entäpä silloin, kun luvassa olisi vaellusreissu rinkat selässä - niin sinulla kuin koiralla? Mitä pitempään reissu kestää tai suurempi ruokatarve on kyseessä, sitä varmemmin tulee vastaan haasteet raakaruoan säilyvyydessä, säilytystiloissa ja/tai ruokamäärän kokonaispainossa.
Olen itse paininut juuri näiden pohdintojen keskellä; minulla on erittäin suurikokoinen koira, jonka päiväannos on 1,5 kg raakaruokaa. Kun koirani ei voi syödä ihan mitä tahansa, on reissuruokien laskemisessa ja miettimisessä päässyt käyttämään mielikuvitusta. Halusin testata, miten Kennel-Rehun lihat toimivat kuivalihavalmistuksessa oman koiran reissueväiksi. Ja muuten toimii! Tässä kokemukseni, toivottavasti näistä on myös sinulle apua!
Kuivata lihaa koirallesi Kennel-Rehun tuotteista, näin onnistut parhaiten
Parhaat käytännöt tiivistettynä
- Suosi mahdollisimman vähärasvaisia tuotteita. Poista nestettä ja rasvaa mahdollisimman paljon, tehokkaimmin onnistuu kypsentämällä.
- Pilko liha mahdollisimman pieneksi, ja ennen kaikkea tasakokoiseksi muruksi tasaisen kuivumistuloksen takaamiseksi.
- Varmista, että lihaan ei jää nestettä - pienikin nestemäärä lähtee homehtumaan nopeasti. Pakkaa lihat useisiin annospakkauksiin; jos joku paketti pilaantuu, ei kaikki pilaannu kerralla.
- Kennel-Rehun kalkkuna (rasva 14 %) paistettuna, kiertoilmauunissa 75 C kuivuu nelisen tuntia ja kuivurissa 2-2,5 tuntia.
- Pakkaa ilmatiiviisti, säilytä valolta suojattuna viileässä paikassa. Harkitse vakuumipakkaamista ja pitkäaikaissäilytystä pakastimessa.
- Vettä haihtuu noin 70 % - muista turvottaa liha vedessä ennen tarjoilua!
Sitten pureudutaan tarkemmin kuivatuskokeilun eri vaiheisiin.
Aloitetaan ihan perusteista: liha sisältää painostaan 60-80 % nestettä, ja mikrobit ja bakteerit tarvitsevat lisääntyäkseen kosteutta, jolloin tuote pilaantuu. Poistamalla nesteen ja pakkaamalla kuivatun tuotteen ilmatiiviisti keskeytetään bakteerien lisääntyminen ja näin pidennetään merkittävästi tuotteen käyttöikää. Lisäksi, jos kuivaamisen lisäksi tuote pakataan ilmatiiviisti vakuumiin, saadaan aikaan tyhjiöpakattu, hapeton tila, jolloin myös rasvan härskiintyminen hidastuu. Oikeilla toimenpiteillä lihalle voidaan saada käyttöikää lisää viikkoja, kuukausia - jopa vuosia.
Valitse vähärasvaista lihaa, poista nestettä mahdollisimman paljon
Kuivattamisaikaan vaikuttavat sitten taas tuotteen kosteuspitoisuus, rasvapitoisuus, kuivatettavan massan paksuus / raekoko sekä uunin lämpötila. Eli, mitä enemmän kosteutta tai isompia paloja kuivatetaan, sitä pitempään kuivatus kestää.
Suosi kuivatettavina tuotteina mahdollisimman vähärasvaisia tuotteita, sillä rasva kuivuu hitaasti ja saattaa pilata kuivatetun erän. Lisäksi rasva voi lähteä härskiintymään pitempiaikaisessa säilytyksessä.
Poista nestettä mahdollisimman paljon, ja aloita se jo sulatusvaiheessa: tee annospussiin pieni reikä alakulmaan ja sulata liha siivilässä. Nestettä ja rasvaa irtoaa tehokkaimmin, kun lihan pyöräyttää kypsäksi pannulla. Valuta pannulla kypsennetty liha jälleen siivilän läpi ja kypsää lihamassaa voi vielä painella siivilää vasten, jotta liha olisi mahdollisimman kuivaa mennessään kuivatukseen.
Siiviläsulatuksen voi tehdä suoraan koiran ruokakuppiin, ja ravinteikkaat ja maistuvat sulatusnesteet tulevat hyötykäyttöön. Myös paistamisvaiheessa erottuneen, rasvaa sisältävän nesteen voi hyödyntää esimerkiksi aktivointilelujen täytteeksi tai pakastaa jääpalamuoteissa ja tarjota ruoan höysteenä.
Testissä kaksi kuivatusmenetelmää: uuni ja kuivuri
Valitsin käyttööni kaksi kuivatusmenetelmää: uuni kiertoilmatoiminnolla sekä (vihannes)kuivuri. Näiden tapojen lisäksi kuivatusta voi tehdä jättämällä lihat ilmakuivatukseen takan päälle tai vaikkapa aurinkoisena päivänä ulos, mutta koin itse turvallisemmaksi ajatukseksi kuivattaa lihatuotteet mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, jottei mikrobiologista riskiä pääse syntymään. Niinpä, tässä artikkelissa käsittelen uuni- ja kuivurimenetelmiä.
Niin tai näin, pilko ja pieni lihamassaa mahdollisimman tasakokoiseksi jauhelihamuruksi, jotta muruset kuivuvat samanaikaisesti. Hyvinkin näppäräksi tavaksi havaitsin, että isompia lihakokkareita saa pienennettyä kätevästi sormin tai kämmenien välissä hieromalla.
Esimerkkejä kuivatusajoista Kennel-Rehun lihoilla
Kuivatusaikaan vaikuttavat tuotteen kosteuspitoisuus, rasvapitoisuus, kuivatettavan massan paksuus / raekoko sekä uunin lämpötila.
- Kalkkunan jauheliha (rasvapitoisuus 14 %), kypsennettynä jauhelihana: kiertoilmauunissa 75 C 4 tuntia.
- Broilerin luuton jauheliha (rasvapitoisuus 18 %), kypsennettynä jauhelihana: kiertoilmanuunissa 75 C 5 tuntia.
- Kalkkunan jauheliha (rasvapitoisuus 14 %), raakana, ohuena levynä: kiertoilmauunissa 50 C 10,5 tuntia
- Broilerin fileepala (rasvapitoisuus 1,5 %), kypsennettynä, tasakokoiseksi pienittynä: kiertoilmauunissa 75 C 4 tuntia
Kuivalihaa koiralle kotiuunissa
yksi pellillinen (2 x 500 g lihaa)
- Sulata kaksi pakettia kalkkunan tai broilerin luutonta, hienojakoista jauhelihaa muutaman tunnin tai vaikkapa yön yli. Lihan voi sulattaa siivilässä ja valuttaa sulavan, maukkaan kudosnesteen suoraan koiran ruokakuppiin.
- Kypsennä liha pannulla nopeasti kypsäksi ja pilko lihaa mahdollisimman pieneksi jauhelihamuruksi. Valuta irronnut neste ja rasva pois – myös näitä nesteitä voi käyttää hyödyksi koiran ruokinnassa tai vaikkapa jäädytettävän aktivointilelun täytteenä.
- Levitä jauheliha leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Pieni suurimpia lihapaloja tasaisemman kuivumistuloksen saamiseksi.
- Kuivata uunin kiertoilmatoiminnolla 75 C:ssa pari tuntia. Käännä (=sekoita) jauhelihat kerran ympäri ja jatka kuivattamista toiset pari tuntia ja tarvittaessa siitä puoli tuntia – tunti kerrallaan eteenpäin lihoja käännellen.
- Tarkkaile lihan kuivuusastetta, kuivat palat (useimmiten reunoilla) voi kerätä jo pois.
Kuivalihaa koiralle kuivurissa
2 tasoa (2 x 500 g lihaa)
- Sulata kaksi pakettia kalkkunan tai broilerin luutonta, hienojakoista jauhelihaa muutaman tunnin tai vaikkapa yön yli. Lihan voi sulattaa siivilässä ja valuttaa sulavan, maukkaan kudosnesteen suoraan koiran ruokakuppiin.
- Kypsennä liha pannulla nopeasti kypsäksi ja pilko lihaa mahdollisimman pieneksi jauhelihamuruksi. Valuta irronnut neste ja rasva pois – myös näitä nesteitä voi käyttää hyödyksi koiran ruokinnassa tai vaikkapa jäädytettävän aktivointilelun täytteenä.
- Leikkaa ilmaa läpäisevä, mutta tiheä harsokangas kuivurin kuivausritilään sopivaksi ja levitä jauheliha kuivurin tasolle. Yksi taso vetää juuri sopivasti 500 g lihapaketin. Pieni suurimpia lihapaloja tasaisemman kuivumistuloksen saamiseksi.
- Kuivata noin 2-2,5 h vihanneskuivurissa. Ritilöiden paikkaa kannattaa vaihtaa noin tunnin välein.
- Tarkkaile lihan kuivuusastetta: kuivurissa ulkoreunalla palat kuivavat selkeästi nopeammin kuin keskellä olevat, joten myös ritilällä olevia jauhelihamuruja kannattaa levitellä ja niiden paikkaa vaihtaa. Harson reunaa nostamalla kuivat murut saa siirrettyä helposti kuivurin keskiosaan ja isommat (eli samalla kosteammat) palat jäävät pinnalle, mistä ne on helppo siirtää ulkoreunoille.
Uunissa kuivatus on vaivattomampaa ja kuivatustulos tasaisempaa
– sen kun heität uuniin, käyt kerran puolivälissä sekoittamassa massan ja
jatkat kuivattelua. Kuivurilla kuivatus on nopeampaa, mutta liha kuivuu ritilän
eri osissa eri tahtiin, joten kuivurikuivatus vaatii enemmän seulontaa ja
kuivan ja kosteamman aineksen siirtelyä.
Huomaathan myös, että jos teet kerralla useamman uuninpellillisen tai korkeamman tornin kuivurissa, myös kuivatusaika kasvaa (vähintään) puolella tunnilla peltiä/ritilää kohden. Peltien ja ritilöiden paikkaa on hyvä vaihtaa vähintään kerran kuivattelun aikana.
Lihan kypsentämisen hyödyt kuivatuksessa
Ohjeissani lihat on kypsennetty. Miksi? Tähän on kaksi erittäin selkeää syytä:
1) Kypsennettäessä lihasta irtoaa tehokkaasti nestettä ja rasvaa, mikä lyhentää merkittävästi kuivatusaikaa. Ihan ensimmäisen kokeiluerän tein raa’asta lihasta, ja kuivatusaika oli 2,5-kertainen kypsennettyyn jauhelihaan verrattuna.
2) Kypsennetyssä lihassa on vähemmän bakterologisia riskejä, etenkin kun nyt puhutaan lisäaineettomista lihatuotteista yhdistettynä pitemmän aikavälin säilytykseen.
Vaikka kotioloissa koirani syö raakaruokaa, on mielestäni reissukäytössä kuivaliha kypsennettynä erittäin hyvä valinta, juurikin edellä mainittuihin kohtiin vedoten. Koirani saa syödä reissussa edelleen puhdasta, kotimaista ja turvallista lihaa.
Huomiot raakakuivatuskokeilusta
Mutta, kuten mainittu, myös tuo raa'an lihan kuivatus tuli testattua. Kaulitsin leivinpaperia apuna käyttäen 500 grammaa kalkkunan raakaa lihaa 1-2 mm paksuksi levyksi uuninpellille. Kuivatusprosessin aikana pilkoin kalkkunalevyä pienemmiksi ja aina vain pienemmiksi paloiksi, kääntelin paloja ympäri ja samalla kuivasin paloja talouspaperilla. Silti kuivatusaika oli 10,5 tuntia yhdelle 500 gramman satsille. Ja koska meillä tarvittava kuivalihan määrä on suuri, ei tämän vaatima työmäärä ja aika ole minun valintani. Sinun koirallesi se voi kuitenkin olla vaivan arvoinen tehtävä. Vinkkinä kerron, että kaulitse liha erittäin ohueksi. Siis paperinohueksi. Niin ohueksi, että se melkein kuultaa läpi. Ehkäpä näin kuivatusaikakin lyhenee kohtuullisemmaksi.
Raakana lihan kuivattaminen vaatii siis aikaa, ja kuivatetun lihan ilmatiiviiseen säilytykseen tulee kiinnittää entistä tarkemmin huomiota. Raakakuivatuksessa suosittelisin ehdottomasti tyhjiöpakkaustapaa ja valmiin paketin pitempiaikaista säilytystä pakastimessa.
Mistä tietää, että liha on kuivaa?
Kuiva liha tuntuu käsitellessä kimmoisalta ja napakalta. Rutikuiva jauhelihamuru tuntuu sormissa jo rapsakalta, lähes muromaiselta. Näppituntuma kertoo, onko jauhelihassa vielä kosteutta, tunnustele eroa kimmoisan ja pehmeän välillä: Jos koetat litistää palasen sormien välissä ja se tuntuu edes hiukan pehmeältä, on palassa todennäköisesti kosteutta. Jos pala liissaantuu sormien väliin, jatka kuivattelua – palassa on vielä kosteutta.
Liian kuivaksi kuivattaessa liha ei enää palaudu meheväksi sitten, kun siihen lisätään nestettä. Sinänsä asia ei varmasti ole ongelma koirallesi, mutta muista tarjota riittävästi nestettä ruoan yhteydessä. Tuore jauheliha sisältää 60-80 % nestettä. Käytännössä 500 gramman lihapaketti on kuivatuksen jälkeen painanut noin 120-140 grammaa. Niin paljon jauhelihasta haihtuu pois nestettä.
Säilytys
Kuivatetut lihat kannattaa pakata useampaan annospakkaukseen – jos sattuu, että yhteen erään onkin jäänyt kosteutta mukaan ja pussi homehtuu, niin koko satsi ei ole pilalla.
Säilytä kuivaliha ilmatiiviissä muovi- tai lasirasiassa, suositus on säilyttää valolta suojattuna ja viileässä paikassa - mahdollisuuksien mukaan pitkäaikaissäilytys pakastimessa. Jos kuivatus onnistuu täysin, niin periaatteessahan ilmatiiviissä (=tyhjiöpakatussa) tilassa kuivatetut tuotteet säilyvät ”jopa” vuosia – täytyy kuitenkin muistaa, että ajan myötä ravinteet alkavat joka tapauksessa haihtumaan ja rasva härskiintymään. Eli kun puhutaan (kypsennetyn) kuivalihan säilytyksestä, voidaan säilyvyysajaksi sanoa 4-6 kk. Lisäksi, jos kypsennetty JA vakuumipakattu kuivaliha pakastetaan, on säilyvyysaika jopa 2-3 vuotta.
Oma ratkaisuni oli ostaa vakumointikone. Vakuumipakkauskoneita saa suhteellisen pienellä hinnalla, ja vakuumiin pakkaus varmistaa ilmatiiviyden ja samalla tiivistää lihapaketin erittäin pieneen, napakkaan kokoon. Lämmin suositus täältä vakuumikoneen hankinnalle!
Kuivalihan käyttö
Kuten ollaan jo huomattu, nestettä poistuu kuivatuksessa runsaasti – 500 grammaa tiivistyy kuivana keskimäärin 130 gramman painoon, eli 70 % painosta on haihdutettu pois. Muista huomioida tämä myös ruokintavaiheessa. Turvota kuivalihaa mielellään vähintään tunti runsaassa vedessä ja pidä huoli, että lemmikillä on tarjolla vettä myös ruokailun jälkeen.
Keskimäärin laskettuna:
- 500 g tuoretta jauhelihaa painaa kuivana keskimäärin 130 grammaa.
- Vastaavasti:
100 g kuivalihaa vastaa noin 380-400 grammaa tuoretta lihaa. - Eli:
Kuivaliha-annoksen paino x ~4 = annoksen paino tuoreena.
Yhteenveto
Suomikoirat reissaavat paljon, milloin telttaretkille luonnon helmaan, milloin näyttely- ja lomareissuille.
Kuivalihat ovat oikeasti toimiva ruokintamuoto reissuilla.
Valmiiksi kuivatettuja freeze-dried-raakaruokia on onneksi tänä päivänä tarjolla useammallakin eri brändillä. Nämä valmisteet ovat erittäin hyviä ja helppokäyttöisiä vaihtoehtoja, jos syöttömäärät ovat kohtuulliset. Omalle koiralleni tarvitsen ruokaa mukaan kilotolkulla, joten sisällysluettelon lisäksi joudun tarkastelemaan tuotteen kilohintoja. Itse kuivattaen saan koiralleni reissuruokaa juuri sille sopivista raaka-aineista ja erittäin kohtuulliseen hintaan: tätä kirjoittaessa kalkkunan ja broilerin kilohinta ovat 4,20 €/kg. Kun siitä otetaan nesteen tuoma hävikki pois, on kilohinta kuivatuotteelle alle 8 €/kg, ilman työn tai sähkönkulutuksen osuutta.
Kuivalihan valmistus omalle koiralle on itse asiassa erittäin toimiva vaihtoehto. Tekeminen vaatii aikaa ja vähän viitseliäisyyttä, mutta se on vaivan arvoista: koirani syö reissuilla turvallista ruokaa suomalaisista raaka-aineista.

Reissuterveisin Heidi
Kirjoittaja omistaa raakaruokaa syövän tanskandoggin, jonka kanssa retkeillään ja reissataan kotimaassa ja ulkomaillakin niin teltta-, retkeilyauto-, mökki- kuin hotellimajoituksessa.
Kuivatuskäytäntöjen ja vinkkien osalta on hyödynnetty myös teosta Raija Hentman: Herkutellen luonnossa – Kuivatuotteista kunnon eväät (Sitruuna Kustannus Oy 2013).