Lemmikin ruokinta osana hävikkitalkoita

Hävikkiviikkoa vietetään vuosittain syyskuussa. Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Hävikkiviikko pyrkii vaikuttamaan etenkin kuluttajiin, jotta kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin määrää saataisiin pienennettyä. Myös lemmikkisi voi auttaa hävikkitalkoissa.

Lihapohjainen ruokinta on luontaisesti osa hävikkiketjua

Ostatpa jauhelihaa kaupan lihatiskiltä ihmisravinnoksi tai eläinkaupasta lemmikkien ravinnoksi, on lihan lähde alkujaan sama. Suomessa ei kasvateta lihakarjaa tai siipikarjaa erikseen lemmikkiruoaksi, vaan lemmikkien lihat valmistetaan samasta eläimestä kuin ruokakaupan lihatiskiltä ostettava liha tai kala. Ensin eläimestä valitaan ihmisravinnoksi käytettävät osat, ja loput käytettävissä olevasta raaka-aineesta tulee eläinrehuvalmistukseen. Tätä kutsutaan lihatuotannon sivuvirroiksi.

Tuotantotapa on hävikin vähentämistä parhaimmillaan – kun ruokaeläimestä käytetään hyödyksi mahdollisimman paljon, on hävikkiäkin vähemmän. Ostamalla lemmikillesi Suomessa valmistettua suomalaista lihaa, tuet paitsi suomalaista työtä, olet myös mukana hävikkitalkoissa. Esimerkiksi Kennel-Rehun jauhettu lohi valmistetaan lohesta, josta on ensin leikattu filepalat ihmisravinnoksi. Loppuosa kalasta käytetään lemmikkirehun valmistukseen. 

Toinen oivallinen esimerkki hävikkituotteesta on omalla tehtaallamme valmistuva kypsä kananrasva. Rasva erottuu pintaan broilerin keittämisen yhteydessä, josta se kerätään talteen ja pakataan annospurkkeihin. Pois heittämisen sijaan rasva pääsee lemmikkien ravinnoksi – tämä jos mikä on hävikin vähentämistä parhaimmillaan!

Millä muilla tavoin koira voi auttaa hävikkiä kotona? Tässä vinkkejämme:

  • Ruoan tähteet. Kotiruoan tähteet ovat varmasti selkein ja helpoin esimerkki, miten talouden lemmikit voivat auttaa hävikin vähentämisessä. Jos lapsen aamupuuro ei maistunutkaan kokonaan tai riisin keittämisessä tuli tehtyä pieni yliarviointi, koirasi auttaa varmasti mielellään näiden siivoamisessa. Myös jugurttitölkin puhtaaksi nuoleminen on koiran mielestä varsin tärkeä tehtävä. 
    Pieni suola ja mausteet silloin tällöin ei tee hallaa koirallesi. Erittäin vahvasti maustettujen tai marinoitujen ruokien kohdalla voi harkita vielä toistamiseen tai ainakin enimmät mausteet tulee huuhdella pois.
  • Nahistunut porkkana raasteena kuppiin. Jos vihanneslaatikosta löytyy nahistunut (ei pilaantunut!) porkkana, voi sen vielä oikein hyvin raastaa ja koristella koiran iltaruoka-annos kuitupitoisella lisällä.
  • Vihanneslaatikosta viikon kasvissoseet. Vihanneslaatikon tuotteista voi valmistaa myös koiralle kasvissosetta tuomaan kuitu- ja nestelisää päivittäiseen ruokavalioon. Aja kasvikset soseeksi, ja pakasta esimerkiksi jääpalamuoteissa sopivia annospaloja. Soseen joukkoon voi heittää niin salaatinlehdet, kukkakaalin jämät, kesäkurpitsan kannan kuin omenankodan ja tummuneen banaanin.
  • Voiteluun kananmunaa, loppu koiralle. Monesti leivonnaisia tai pullaa valmistaessa leivonnaiset voidellaan kananmunalla. Kun pitko on paistumassa, voi lopun kananmunan kipata viemärin sijasta koiran kuppiin.
  • Parasta ennen -päiväys. Onko piimäpurkista tai leikkelepaketista päässyt päiväys ylittymään? Katso ja haista tuotetta. Sen todennäköisesti voi syöttää vielä koiralle (ellet nyt totea sen olevan syöntikelpoista itsellesi, ja päätä syödä sitä kuitenkin itse).

Pidäthän kuitenkin huolta, että lemmikkisi saa tasapainotettua ja monipuolista ravintoa – koira ei pelkillä perunankuorilla elä! Koiran ruokintatottumuksiin vaikuttavat koiran ikä, koko, aktiivisuustaso ja terveydentila.


Mitkä ovat koirille kiellettyjä ruoka-aineita?

Periaatteessa; se, mikä on turvallista ihmisen syötäväksi, on turvallista myös koiralle. Kun koiran vatsaa on ensin totutettu vaihteleviin ruokiin, voi melkeinpä jokaisen (bio)roskiin laitettavan evään kohdalla vielä harkita, sopisiko se koiralle. Sitä paitsi: päiväyksen ylittänyt broilerleike on pikku juttu, jos verrataan, mitä kaikkia ihania ”herkkuja” koirat saattavat syödä ulkona.

Ehdottomalla kieltolistalla ovat nämä:

  • maissintähkät
  • hedelmien kivet (nektariini, avokado, luumu…)
  • ksylitoli, alkoholi, kofeiini
  • pilaantuneet raaka-aineet
  • hiiva ja taikinat
  • kaakao ja tumma suklaa


Ole tarkkana määrien kanssa:

  • sipuli ja valkosipuli
  • chili ja liian mausteiset ruoanjämät eivät ole koiralle suositeltavia. Pienet määrät silloin tällöin OK, mutta ekstratulisen habanerokastikkeen jämät eivät kuulu koiran ravintoon.
  • Raa’at juurekset suurissa määrin (eivät sula ruoansulatuselimistössä) - pienet määrät esimerkiksi raastettuna ovat vielä OK.
  • viinirypäleet ja rusinat - muutama yksittäinen lautaselta varastettu ei ole vaaraksi, mutta munuaisvaurioiden ehkäisemiseksi ei säännölliseen syöntiin.


Voiko sipulia, valkosipulia ja broilerin luita antaa koiralle?

  • Voiko sipulia ja valkosipulia antaa koiralle? Suuret määrät sipulikasveja voi aiheuttaa anemiaa, mutta käytännön tasolla sipuleita pitäisi syöttää niin suuria määriä anemian laukaisemiseksi, että todellista huolta asiassa ei ole - sikäli kun koirallasi ei ole taipumusta anemiaan. Voit huoletta antaa koiralle jauhelihakastikkeen jämät, vaikka siinä on sipuliakin. 
  • Voiko kypsiä luita antaa koiralle? Yleensä luita (kypsiä tai raakoja) syöttäessä suurin vaara on liian suuri kerralla syöty määrä ja liian isot hotkaistut palaset, jotka tuovat tukosvaaran. 
    On totta, että luun rakenne muuttuu kypsennettäessä ja kypsä luu saattaa säröytyä eri tavalla kuin raaka. Merkitystä on siis myös sillä, mistä kypsennetystä luusta on kyse - hirven sääriluu on rakenteeltaan aivan eri kertaluokkaa kuin broilerin koipi.
    Periaatteessa broilerin luut ovat kypsänäkin sen verran huokoista ja hyvin sulavaa, että huolellisesti pureskeltuna ne ovat ihan OK antaa koirallesi. Kuitenkin, broilerissakin on joitain hyvin ohuita ja teräviä luita (esimerkiksi "toivomusluu") - malttaahan koirasi varmasti pureskella myös ne huolellisesti?
  • Tukosvaaran ja suolisto-ongelmien välttämiseksi ohjeemme on: Suosittelemme tarkkaavaisuuteen kaikkia luutuotteita syöttäessä, olivatpa palat isoja tai pieniä, raakoja tai kypsiä. Huolellinen pureskelu on aina suotavaa - valvo koiraasi sen syödessä luita.

Hävikkiviikko on Kuluttajaliiton koordinoima viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikkiviikkoa on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien. Voit jakaa omat hävikkitekosi somessa tunnisteella #hävikkiviikko ja koiranruokinnan yhteydessä lisää mukaan vielä #kennelrehu!

Näillä eväillä koirasi jaksaa koko metsästyskauden